BERSANI, CARLA
BERSANI, CARLA
Dipartimento di Scienze Veterinarie per la Salute, la Produzione Animale e la Sicurezza Alimentare (attivo dal 27/04/2012 al 01/01/2022)
Microbiological and chemical-physical shelf-life and panel test to evaluate acceptability of liver mortadella
2016 E. Tirloni, S. Stella, C. Bernardi, V.M. Moretti, C. Bersani, P. Cattaneo
Effects of species-specific probiotic addition to milk replacer on calf health and performance during the first month of life
2014 A. Agazzi, E. Tirloni, S. Stella, S. Maroccolo, B. Ripamonti, C. Bersani, J.M. Caputo, V. Dell'Orto, N. Rota, G. Savoini
Effetti dell’aggiunta di una miscela di L. animalis e L. paracasei sulla shelf-life di carni bovine sottovuoto
2014 E. Tirloni, P. De Dea, P. Cattaneo, G. Savoini, B. Ripamonti, A. Agazzi, C. Bersani, S. Stella
In vitro evaluation of Lactobacillus animalis SB310, Lactobacillus paracasei subsp. paracasei SB137 and their mixtures as potential bioprotective agents for raw meat
2014 E. Tirloni, P. Cattaneo, B. Ripamonti, A. Agazzi, C. Bersani, S. Stella
Studio microbiologico del ghiaccio del banco pescheria
2013 E. Tirloni, B. Ripamonti, C. Bersani, P. Cattaneo
Effects of a species-specific probiotic formulation on multiresistant Escherichia coli isolates from the gut of veal calves
2013 B. Ripamonti, E. Tirloni, S. Stella, C. Bersani, A. Agazzi, S. Maroccolo, G. Savoini
Dietary species-specific probiotic can contrast multiresistant E. coli isolates in the gut of veal calves
2012 A. Agazzi, S. Stella, E. Tirloni, S. Maroccolo, B. Ripamonti, C. Bersani, G. Savoini
Newborn calf fed species-specific probiotic : effects on growth performance, health status, microbiological and hematological parameters and cell mediate immune response
2012 A. Agazzi, S. Maroccolo, E. Tirloni, S. Stella, B. Ripamonti, C. Bersani, V. Dell'Orto, G. Savoini
Identificazione di lattobacilli autoctoni e studio preliminare della loro attività anti-Listeria in ritagli di salmone affumicato
2011 B. Ripamonti, S. Stella, C.E.M. Bernardi, E. Tirloni, C. Bersani, P. Cattaneo
Screening of species-specific lactic acid bacteria for veal calves multi-strain probiotic adjuncts
2011 B. Ripamonti, A. Agazzi, C. Bersani, P. De Dea, C. Pecorini, S. Pirani, R. Rebucci, G. Savoini, S. Stella, A. Stenico, E. Tirloni, C. Domeneghini
Effect of the lactic acid bacteria on the control of listerial activity and shelf life of smoked salmon scraps
2011 C. Bernardi, B. Ripamonti, S. Stella, E. Tirloni, C. Bersani, P. Cattaneo
E.coli 0157:H7, non 0157:H e Salmonella enterica
2010 C. Cantoni, C. Bersani
Mozzarelle blu : cause ed ipotesi
2010 C. Cantoni, C. Bersani
Salmone, pesce spada e tonno : a taglio 'carpaccio' e confezionato sottovuoto
2009 M.A. Paleari, C. Bersani, G. Beretta, S. Pirani
Administration of Bacillus coagulans in calves : recovery from faecal samples and evaluation of functional aspects of spores
2009 B. Ripamonti, A. Agazzi, A. Baldi, C.M. Balzaretti, C. Bersani, S. Pirani, R. Rebucci, G. Savoini, S. Stella, C. Domeneghini
Studio dell'utilizzo dell'ozono gassoso come sanificante nell'industria delle carni
2009 B. Ripamonti, C. Bersani, S. Pirani, S. Stella
Identificazione dei biotipi di batteri lattici intestinali a finalità probiotica nei vitelli a carne bianca e verifica in vivo della loro efficacia
2008 C. Cantoni, S. Stella, C. Bersani, B. Ripamonti, S. Pirani, A. Baldi, R. Rebucci, G. Savoini, A. Agazzi, G. Invernizzi, C. Domeneghini, F. Vitari, P. Stortini
Controllo microbiologico di carni macinate provenienti dalla grande distribuzione
2008 C. Bersani, S. Stella, S.M.G. Pirani, G. Soncini, B. Ripamonti
Effects of orally administered probiotic Pediococcus acidilactici on the small and large intestine of weaning piglets : a qualitative and quantitative micro-anatomical study
2008 A. Di Giancamillo, F. Vitari, G. Savoini, V. Bontempo, C. Bersani, V. Dell’Orto, C. Domeneghini
Development and evaluation of lactic acid bacteria from calves for designing a species-specific probiotic supplement
2007 C. Cantoni, C. Bersani, G. Savoini, A. Baldi, C. Domeneghini, S. Stella, A. Agazzi, B. Ripamonti, R. Rebucci, G. Invernizzi, F. Vitari, B. Bertasi, C. Panteghini, V. Dell’Orto