The wine sector is an important part of the international agrifood industry, as shown by the OIV report on 2022 world wine production, estimated between 257.5 and 262.3 millions of hL. In parallel with the winemaking process a considerable amount of by-products are produced, with a potential negative impact on the environment. In this regard, the OIV in the 2020-2024 strategic plan encourages the circular economy through the reuse of waste and the management of by-products, defining the guidelines of the green economy. Grape skins and seeds are among the most abundant and interesting wine making by-products due to their content in phenolic compounds (e.g., flavonoids), with potential health-promoting effects. Among them, the antioxidant activity (AOA) is one of most investigated properties since oxidative stress is a key factor in the induction of chronic diseases and the relative progression. There are many assays developed for the in vitro evaluation of AOA; in order to obtain a complete evaluation, it is necessary to apply in parallel different methods. In this study, AOA of grape by-products was measured spectrophotometrically, using 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl free radical (DPPH) and ferric reducing antioxidant power (FRAP) assays. Several studies have shown that oxidative stress and type 2 diabetes (T2D) are closely correlated. In modern society, T2D is one of the main public health problems and for its management, various approaches are used, such as: the suppression of glucose absorption by inhibiting the enzymes that hydrolyze carbohydrates (α-amylase, α-glucosidase), or inhibition of dipeptidyl peptidase-IV (DPP-IV) activity. Grapes and derivatives have shown promising results in modulating post-prandial glycaemia; however, few data have been produced to investigate their impact on α-amylase and dipeptidyl peptidase-IV (DPP-IV). After a preliminary characterization of the AOA, the most promising matrices were selected. The DPP-IV inhibitory activity test was applied to these matrices, performed using the DPP-IV inhibitor screening kit (MAK203): 50 μL of enzyme solution and 25 μL of sample solution were premixed and incubated at 37°C for 10 min; then 25 μL of DPP-IV substrate was added. Fluorescence (λex=360 nm, λem=460 nm) was measured once every min up to 60 min. The efficacy of the test inhibitors was compared to the DPP4 inhibitor (sitagliptin) provided as a control, and to remove background interference, the buffer was added instead of enzyme solution. Each sample was tested in triplicate and relative DPP-IV inhibition (as percentage) was calculated. Statistical analyzes were performed using the IBM SPSS Statistics, Version 27.0. The results showed that winemaking by-products contain antioxidant phenolic compounds, supporting their use as a source of healthy compounds. Furthermore, the preliminary results obtained by DPP-IV inhibitory activity assay show that the selected samples were active in modulating dipeptidyl peptidase-IV, with a potential positive effect on glycaemia. On this basis, grape pomace could be used as an ingredient in the formulation of healthy products, implementing, in parallel, the circular economy.

Il settore vitivinicolo occupa un ruolo importante nell'industria agroalimentare internazionale: nel 2022, la produzione mondiale di vino è stata stimata tra 257,5 e 262,3 milioni di hL. Parallelamente al processo di vinificazione si producono notevoli quantità di sottoprodotti di lavorazione, i quali hanno un importante impatto negativo sull'ambiente. A questo proposito, l'OIV nel piano strategico 2020-2024 incentiva l'economia circolare attraverso il riutilizzo dei rifiuti e la gestione dei sottoprodotti enologici, definendo le linee guida della green economy. Le bucce e i semi dell'uva sono tra i sottoprodotti enologici più abbondanti e interessanti grazie al loro contenuto di composti fenolici (es. flavonoidi), con potenziali effetti benefici per la salute. Tra queste, l'attività antiossidante (AOA) è una delle proprietà più studiate poiché lo stress ossidativo è un fattore chiave nell'induzione di malattie croniche e nella loro relativa progressione. Esistono molti saggi in vitro sviluppati per la valutazione dell'AOA; tuttavia, al fine di ottenere una valutazione completa è necessario applicare in parallelo differenti metodiche. In questo studio, l'AOA dei sottoprodotti dell'uva è stata misurata spettrofotometricamente, utilizzando i saggi del radicale libero 1,1-difenil-2-picryl-idrazil (DPPH) e del potere antiossidante di riduzione del ferro (FRAP). Diversi studi hanno dimostrato che lo stress ossidativo e il diabete di tipo 2 (T2D) sono strettamente correlati. Nella società moderna, il T2D è uno dei principali problemi di salute pubblica e per la sua gestione vengono utilizzati vari approcci, come: la soppressione dell'assorbimento del glucosio mediante l'inibizione degli enzimi che idrolizzano i carboidrati (α-amilasi, α- glucosidasi) o l'inibizione dell'attività della dipeptidil peptidasi-IV (DPP-IV). Uve e derivati hanno mostrato risultati promettenti nella modulazione della glicemia postprandiale; tuttavia, sono stati prodotti pochi dati per studiare il loro impatto sull'α-amilasi e sulla dipeptidil peptidasi-IV (DPP-IV). Dopo una caratterizzazione preliminare dell'AOA, sono state selezionate le matrici più promettenti. A tali matrici è stato applicato il test di attività inibitoria della DPP-IV, eseguito utilizzando il DPP-IV inhibitor screening kit (MAK203): 50 μL di soluzione enzimatica e 25 μL di soluzione campione sono stati premiscelati e incubati a 37°C per 10 min; quindi, sono stati aggiunti 25 μL di substrato DPP-IV. La fluorescenza (λex=360 nm, λem=460 nm) è stata misurata una volta ogni min fino a 60 min. L'efficacia degli inibitori del test è stata confrontata con l'inibitore DPP4 (sitagliptin) fornito come controllo e, per rimuovere l'interferenza di fondo, è stata aggiunta la soluzione tampone invece della soluzione enzimatica. Ciascun campione è stato saggiato in triplicato ed è stata calcolata l'inibizione relativa (in percentuale). Le analisi statistiche sono state eseguite utilizzando IBM SPSS Statistics, versione 27.0. I risultati hanno mostrato che i sottoprodotti della vinificazione contengono composti fenolici antiossidanti, il che consente di ipotizzare un loro utilizzo come fonte di composti salutistici. Inoltre, i risultati preliminari ottenuti dal saggio di attività inibitoria della DPP-IV hanno mostrato che i campioni selezionati erano attivi nella modulazione della dipeptidil peptidasi-IV, con un potenziale effetto positivo sulla glicemia. Su questa base, le vinacce potrebbero essere utilizzate come ingredienti nella formulazione di prodotti salutistici, promuovendo, parallelamente, l'economia circolare.

In vitro methods to evaluate the potential health-promoting effects of winemaking by-products / C. Bani, P.A. Restani, F. Mercogliano, C.M. DI LORENZO - In: Vitiviniculture and Information Technologies[s.l] : OIV, 2023 Jun. - ISBN 978-2-85038-083-9. - pp. 825-825 (( Intervento presentato al 44. convegno World congress of vine and wine tenutosi a Cádiz /Jerez nel 2023.

In vitro methods to evaluate the potential health-promoting effects of winemaking by-products

C. Bani
Primo
;
P.A. Restani;F. Mercogliano;C.M. DI LORENZO
Ultimo
2023

Abstract

The wine sector is an important part of the international agrifood industry, as shown by the OIV report on 2022 world wine production, estimated between 257.5 and 262.3 millions of hL. In parallel with the winemaking process a considerable amount of by-products are produced, with a potential negative impact on the environment. In this regard, the OIV in the 2020-2024 strategic plan encourages the circular economy through the reuse of waste and the management of by-products, defining the guidelines of the green economy. Grape skins and seeds are among the most abundant and interesting wine making by-products due to their content in phenolic compounds (e.g., flavonoids), with potential health-promoting effects. Among them, the antioxidant activity (AOA) is one of most investigated properties since oxidative stress is a key factor in the induction of chronic diseases and the relative progression. There are many assays developed for the in vitro evaluation of AOA; in order to obtain a complete evaluation, it is necessary to apply in parallel different methods. In this study, AOA of grape by-products was measured spectrophotometrically, using 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl free radical (DPPH) and ferric reducing antioxidant power (FRAP) assays. Several studies have shown that oxidative stress and type 2 diabetes (T2D) are closely correlated. In modern society, T2D is one of the main public health problems and for its management, various approaches are used, such as: the suppression of glucose absorption by inhibiting the enzymes that hydrolyze carbohydrates (α-amylase, α-glucosidase), or inhibition of dipeptidyl peptidase-IV (DPP-IV) activity. Grapes and derivatives have shown promising results in modulating post-prandial glycaemia; however, few data have been produced to investigate their impact on α-amylase and dipeptidyl peptidase-IV (DPP-IV). After a preliminary characterization of the AOA, the most promising matrices were selected. The DPP-IV inhibitory activity test was applied to these matrices, performed using the DPP-IV inhibitor screening kit (MAK203): 50 μL of enzyme solution and 25 μL of sample solution were premixed and incubated at 37°C for 10 min; then 25 μL of DPP-IV substrate was added. Fluorescence (λex=360 nm, λem=460 nm) was measured once every min up to 60 min. The efficacy of the test inhibitors was compared to the DPP4 inhibitor (sitagliptin) provided as a control, and to remove background interference, the buffer was added instead of enzyme solution. Each sample was tested in triplicate and relative DPP-IV inhibition (as percentage) was calculated. Statistical analyzes were performed using the IBM SPSS Statistics, Version 27.0. The results showed that winemaking by-products contain antioxidant phenolic compounds, supporting their use as a source of healthy compounds. Furthermore, the preliminary results obtained by DPP-IV inhibitory activity assay show that the selected samples were active in modulating dipeptidyl peptidase-IV, with a potential positive effect on glycaemia. On this basis, grape pomace could be used as an ingredient in the formulation of healthy products, implementing, in parallel, the circular economy.
Il settore vitivinicolo occupa un ruolo importante nell'industria agroalimentare internazionale: nel 2022, la produzione mondiale di vino è stata stimata tra 257,5 e 262,3 milioni di hL. Parallelamente al processo di vinificazione si producono notevoli quantità di sottoprodotti di lavorazione, i quali hanno un importante impatto negativo sull'ambiente. A questo proposito, l'OIV nel piano strategico 2020-2024 incentiva l'economia circolare attraverso il riutilizzo dei rifiuti e la gestione dei sottoprodotti enologici, definendo le linee guida della green economy. Le bucce e i semi dell'uva sono tra i sottoprodotti enologici più abbondanti e interessanti grazie al loro contenuto di composti fenolici (es. flavonoidi), con potenziali effetti benefici per la salute. Tra queste, l'attività antiossidante (AOA) è una delle proprietà più studiate poiché lo stress ossidativo è un fattore chiave nell'induzione di malattie croniche e nella loro relativa progressione. Esistono molti saggi in vitro sviluppati per la valutazione dell'AOA; tuttavia, al fine di ottenere una valutazione completa è necessario applicare in parallelo differenti metodiche. In questo studio, l'AOA dei sottoprodotti dell'uva è stata misurata spettrofotometricamente, utilizzando i saggi del radicale libero 1,1-difenil-2-picryl-idrazil (DPPH) e del potere antiossidante di riduzione del ferro (FRAP). Diversi studi hanno dimostrato che lo stress ossidativo e il diabete di tipo 2 (T2D) sono strettamente correlati. Nella società moderna, il T2D è uno dei principali problemi di salute pubblica e per la sua gestione vengono utilizzati vari approcci, come: la soppressione dell'assorbimento del glucosio mediante l'inibizione degli enzimi che idrolizzano i carboidrati (α-amilasi, α- glucosidasi) o l'inibizione dell'attività della dipeptidil peptidasi-IV (DPP-IV). Uve e derivati hanno mostrato risultati promettenti nella modulazione della glicemia postprandiale; tuttavia, sono stati prodotti pochi dati per studiare il loro impatto sull'α-amilasi e sulla dipeptidil peptidasi-IV (DPP-IV). Dopo una caratterizzazione preliminare dell'AOA, sono state selezionate le matrici più promettenti. A tali matrici è stato applicato il test di attività inibitoria della DPP-IV, eseguito utilizzando il DPP-IV inhibitor screening kit (MAK203): 50 μL di soluzione enzimatica e 25 μL di soluzione campione sono stati premiscelati e incubati a 37°C per 10 min; quindi, sono stati aggiunti 25 μL di substrato DPP-IV. La fluorescenza (λex=360 nm, λem=460 nm) è stata misurata una volta ogni min fino a 60 min. L'efficacia degli inibitori del test è stata confrontata con l'inibitore DPP4 (sitagliptin) fornito come controllo e, per rimuovere l'interferenza di fondo, è stata aggiunta la soluzione tampone invece della soluzione enzimatica. Ciascun campione è stato saggiato in triplicato ed è stata calcolata l'inibizione relativa (in percentuale). Le analisi statistiche sono state eseguite utilizzando IBM SPSS Statistics, versione 27.0. I risultati hanno mostrato che i sottoprodotti della vinificazione contengono composti fenolici antiossidanti, il che consente di ipotizzare un loro utilizzo come fonte di composti salutistici. Inoltre, i risultati preliminari ottenuti dal saggio di attività inibitoria della DPP-IV hanno mostrato che i campioni selezionati erano attivi nella modulazione della dipeptidil peptidasi-IV, con un potenziale effetto positivo sulla glicemia. Su questa base, le vinacce potrebbero essere utilizzate come ingredienti nella formulazione di prodotti salutistici, promuovendo, parallelamente, l'economia circolare.
El sector vitivinícola ocupa un sitio importante en la industria agroalimentaria internacional, como muestra el informe de la OIV sobre la producción mundial de vino en 2022, estimada entre 257,5 y 262,3 millones de hL. Paralelamente al proceso de vinificación se produce una cantidad considerable de subproductos, con un potencial impacto negativo sobre el medio ambiente. En este sentido, la OIV en el plan estratégico 2020-2024, fomenta la economía circular a través de la reutilización de residuos y la gestión de subproductos, definiendo las directrices de la economía verde. La piel y las semillas de la uva se encuentran entre los subproductos enológicos más abundantes e interesantes debido a su contenido en compuestos fenólicos (p. ej., flavonoides), con posibles efectos beneficiosos para la salud. Entre ellos, la actividad antioxidante (AOA) es una de las propiedades más investigadas ya que el estrés oxidativo es un factor clave en la inducción de enfermedades crónicas y su relativa progresión. Existen muchos ensayos desarrollados para la evaluación in vitro de AOA; pero para obtener una evaluación completa, es necesario aplicar en paralelo diferentes métodos. En este estudio, el AOA de los subproductos de la uva se evaluó espectrofotométricamente, utilizando ensayos de radicales libres de 1,1-difenil-2-picril-hidrazilo (DPPH) y poder antioxidante reductor férrico (FRAP). Varios estudios han demostrado que el estrés oxidativo y la diabetes tipo 2 (T2D) están estrechamente relacionados. En la sociedad moderna, la DT2 es uno de los principales problemas de salud pública y para su manejo se utilizan diferentes enfoques, tales como: la supresión de la absorción de glucosa mediante la inhibición de las enzimas que hidrolizan los carbohidratos (α-amilasa, α-glucosidasa), o la inhibición de la actividad de la dipeptidil peptidasa-IV (DPP-IV). Las uvas y susderivados han mostrado resultados prometedores en la modulación de la glucemia posprandial; sin embargo, se han producido pocos datos para investigar su impacto en la α-amilasa y la dipeptidil peptidasa-IV (DPP-IV). Luego de una caracterización preliminar del AOA, se seleccionaron las matrices más prometedoras. A estas matrices se les aplicó la prueba de actividad inhibidora de DPP-IV, realizada con el kit de detección de inhibidores de DPP-IV (MAK203): se remezclaron 50 μL de solución de enzima y 25 μL de solución de muestra y se incubaron a 37 °C durante 10 min; luego se agregaron 25 μL de sustrato DPP-IV. Se cuantificó la fluorescencia (λex=360 nm, λem=460 nm) una vez cada min hasta 60 min. La eficacia de los inhibidores de prueba se comparó con el inhibidor de DPP4 (sitagliptina) proporcionado como control y, para eliminar la interferencia de fondo, se agregó el tampón en lugar de la solución enzimática. Cada muestra se analizó por triplicado y se calculó la inhibición relativa de DPP-IV (como porcentaje). Los análisis estadísticos se realizaron con IBM SPSS Statistics, versión 27.0. Los resultados mostraron que los subproductos de la vinificación contienen compuestos fenólicos antioxidantes, lo que respalda su uso como fuente de compuestos saludables. Además, los resultados preliminares obtenidos por el ensayo de actividad inhibitoria de DPP-IV muestran que las muestras seleccionadas fueron activas en la modulación de la dipeptidil peptidasa-IV, con un potencial efecto positivo sobre la glucemia. Sobre esta base, el orujo de uva podría utilizarse como ingrediente en la formulación de productos saludables, implementando, en paralelo, la economía circular.
Settore CHIM/10 - Chimica degli Alimenti
giu-2023
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Descrizione: Bani et al., OIV 2023
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/2434/976529
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