VALENTI, LEONARDO
VALENTI, LEONARDO
Dipartimento di Scienze Agrarie e Ambientali - Produzione, Territorio, Agroenergia
Comparing the Carbon Footprint of Conventional and Organic Vineyards in Northern Italy
2023 I. Ghiglieno, A. Simonetto, L. Facciano, M. Tonni, P. Donna, L. Valenti, G. Gilioli
Impact of meteorological conditions, canopy shading and leaf removal on yield, must quality, and norisoprenoid compounds content in Franciacorta sparkling wine
2023 I. Ghiglieno, S. Carlin, G. Cola, U. Vrhovsek, L. Valenti, M. Garcia-Aloy, F. Mattivi
LIFE VITISOM: innovation in viticulture
2022 P. Mulotto, I. Ghiglieno, L. Valenti
Per una zonazione della biodiversità dei suoli
2022 M. Tonni, P. Donna, I. Ghiglieno, L. Valenti
Rootstock–scion combination contributes to shape diversity and composition of microbial communities associated with grapevine root system
2022 R. Marasco, H. Alturkey, M. Fusi, M. Brandi, I. Ghiglieno, L. Valenti, D. Daffonchio
Evaluation of nitrous oxide emissions from vineyard soil : effect of organic fertilisation and tillage
2022 I. Minardi, L. Tezza, A. Pitacco, L. Valenti, L. Coppo, I. Ghiglieno
Evaluation of different analytical methods to determine grape organic acids
2021 A. Spinardi, R. Beghi, F. Sambo, S. Longoni, L. Valenti
Impact of environmental conditions and management on soil arthropod communities in vineyard ecosystems
2021 I. Ghiglieno, A. Simonetto, G. Sperandio, M. Ventura, F. Gatti, P. Donna, M. Tonni, L. Valenti, G. Gilioli
LIFE VITISOM, innovazione in viticoltura
2020 I. Ghiglieno, I. Re, P. Mulotto, L. Valenti
Response of the Arthropod Community to Soil Characteristics and Management in the Franciacorta Viticultural Area (Lombardy, Italy)
2020 I. Ghiglieno, A. Simonetto, F. Orlando, P. Donna, M. Tonni, L. Valenti, G. Gilioli
The effects of leaf removal and artificial shading on the composition of Chardonnay and Pinot noir grapes
2020 I. Ghiglieno, F. Mattivi, G. Cola, D. Trionfini, D. Perenzoni, A. Simonetto, G. Gilioli, L. Valenti
LIFE15 ENV/IT/000392−LIFE VITISOM Project, viticulture innovation technology and GHG emission monitoring
2019 L. Valenti, I. Ghiglieno, F. Sambo, A. Pitacco, L. Tezza, N. Vendrame, G. Virgili, I. Minardi, E. Giovenali, J. Lobello
Mechanical behaviour of three organic fertilisers to optimise spreading methods in the vineyard
2019 D. Pessina, D. Facchinetti, J. Tardaguila, I. Ghiglieno, L. Valenti
Evaluation of different analytical methods to determine grape organic acids
2019 A. Spinardi, R. Beghi, F. Sambo, L. Valenti
Valutare la biodiversità nell'azienda viticola
2019 I. Ghiglieno, M. Tonni, P. Donna, L. Valenti
Soil biological quality assessment to improve decision support in the wine sector
2019 I. Ghiglieno, A. Simonetto, P. Donna, M. Tonni, L. Valenti, F. Bedussi, G. Gilioli
The Wood Index: An Innovative Index for Determining Vine Vigour
2019 I. Ghiglieno, P. Dosso, B. Platè, G. Alario, L. Valenti
Life Vitisom, la concimazione organica a rateo variabile
2018 I. Ghiglieno, F. Adani, G. Arata, F. Bedussi, D. Facchinetti, P. Fermi, V. Orzi, D. Pessina, L. Valenti
Vite : al centro dell’innovazione suolo e sostanza organica
2017 L. Valenti, I. Ghiglieno, N. Vendrame, L. Tezza, A. Pitacco, I. Minardi, E. Giovenali, G. Virgili, J. Lo Bello, M. Tonni, P. Donna
Biodiversità e salute dei suoli viticoli
2017 L. Valenti, I. Ghiglieno, M. Tonni, P. Donna