The PhD thesis research project is aimed at development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates (FPHs) containing peptides with specific biological activities by exploiting the activity of Cell Envelope-associated Proteinases (CEP) of food-grade bacteria, in particular of lactic acid bacteria (LAB). The final object is the definition of completely food-grade bioprocesses, transferable to the industrial level and addressed to preparation of FPHs, which could be used as ingredients in functional foods.

Sviluppo di bioprocessi per l’ottenimento di idrolizzati di proteine alimentari contenenti peptidi ad attività biologica. Questo progetto di tesi di dottorato intende mettere a punto bioprocessi basati sullo sfruttamento dell'attività delle proteinasi di parete (Cell Envelope-associated Proteinases, CEP) di batteri food-grade, LAB in particolare, per la preparazione di idrolizzati di proteine alimentari (FPHs) contenenti peptidi ad attività biologica. L'obiettivo ultimo è la definizione di bioprocessi completamente food-grade, trasferibili a livello industriale e finalizzati alla preparazione di FPHs utilizzabili come ingredienti in formulazioni alimentari.

Development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates containing bioactive peptides / M. Stuknyte, S. Guglielmetti, D. Mora, I. De Noni - In: Proceedings of the 14h Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology[s.l] : Consorzio Uno, 2009 Sep 16. - pp. 446-447 (( Intervento presentato al 14. convegno Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology tenutosi a Oristano nel 2009.

Development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates containing bioactive peptides

M. Stuknyte
Primo
;
S. Guglielmetti
Secondo
;
D. Mora
Penultimo
;
I. De Noni
Ultimo
2009

Abstract

The PhD thesis research project is aimed at development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates (FPHs) containing peptides with specific biological activities by exploiting the activity of Cell Envelope-associated Proteinases (CEP) of food-grade bacteria, in particular of lactic acid bacteria (LAB). The final object is the definition of completely food-grade bioprocesses, transferable to the industrial level and addressed to preparation of FPHs, which could be used as ingredients in functional foods.
No
English
Sviluppo di bioprocessi per l’ottenimento di idrolizzati di proteine alimentari contenenti peptidi ad attività biologica. Questo progetto di tesi di dottorato intende mettere a punto bioprocessi basati sullo sfruttamento dell'attività delle proteinasi di parete (Cell Envelope-associated Proteinases, CEP) di batteri food-grade, LAB in particolare, per la preparazione di idrolizzati di proteine alimentari (FPHs) contenenti peptidi ad attività biologica. L'obiettivo ultimo è la definizione di bioprocessi completamente food-grade, trasferibili a livello industriale e finalizzati alla preparazione di FPHs utilizzabili come ingredienti in formulazioni alimentari.
Settore AGR/15 - Scienze e Tecnologie Alimentari
Settore AGR/16 - Microbiologia Agraria
Settore BIO/10 - Biochimica
Settore BIO/11 - Biologia Molecolare
Poster
Ricerca applicata
Pubblicazione scientifica
Proceedings of the 14h Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology
Consorzio Uno
16-set-2009
446
447
2
Volume a diffusione nazionale
Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology
Oristano
2009
14
Convegno nazionale
Intervento richiesto
NON aderisco
M. Stuknyte, S. Guglielmetti, D. Mora, I. De Noni
Book Part (author)
none
275
Development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates containing bioactive peptides / M. Stuknyte, S. Guglielmetti, D. Mora, I. De Noni - In: Proceedings of the 14h Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology[s.l] : Consorzio Uno, 2009 Sep 16. - pp. 446-447 (( Intervento presentato al 14. convegno Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology tenutosi a Oristano nel 2009.
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4
Prodotti della ricerca::03 - Contributo in volume
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