The first two activities of the PhD thesis project are described. Firstly, we performed the selection of lactic acid bacteria by screening bacterial cell envelope-associated proteinases (CEPs) at the genetic level as well as by testing the proteolytic activity on milk caseins. Moreover, fractionation of casein hydrolysates (CHs) by means of high-performance liquid chromatography (HPLC) was performed. Secondly, we developed a protocol for the in vitro biological analysis of CHs, addressed to determine their immunomodulatory activity by using a luciferase reporter gene system. This system is based on a nuclear factor kappa B (NF-κB)-inducible reporter plasmid, pNiFty2-Luc, in human colonic adenocarcinoma cells Caco-2.

Sviluppo di bioprocessi per l’ottenimento di idrolizzati di proteine alimentari contenenti peptidi ad attività biologica. Sono descritte le prime due attività previste nel progetto di tesi di dottorato. Inizialmente, è stata effettuata la selezione di alcuni ceppi di batteri lattici valutando la presenza e il tipo di proteinasi di parete delle cellule batteriche (CEPs) e testando l'attività proteolitica dei ceppi proteasi-positivi sulle caseine del latte. Il profilo peptidico degli idrolizzati di caseina (CHs) è stato studiato mediante cromatografia liquida ad alta prestazione (HPLC). In seguito, l’attività immunomodulante degli stessi CHs è stata valutata in vitro usando un sistema reporter basato sull’attività dell’enzima luciferasi. Questo sistema è costituito dal plasmide pNiFty2-Luc, inducibile dal fattore nucleare kappa B (NF-κB), introdotto in cellule umane di adenocarcinoma del colon Caco-2.

Development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates containing bioactive peptides / M. Stuknyte, S. Guglielmetti, D. Mora, I. De Noni - In: Proceedings of the 15th Workshop on the Development in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology[s.l] : CUES, 2010 Sep 15. - ISBN 978-88-95028-62-0. - pp. 299-300 (( Intervento presentato al 15. convegno Workshop on the Development in the Italian PhD Research on Food Science Technology and Biotechnology tenutosi a Portici nel 2010.

Development of bioprocesses for the production of food protein hydrolysates containing bioactive peptides

M. Stuknyte;S. Guglielmetti;D. Mora;I. De Noni
2010-09-15

Abstract

Sviluppo di bioprocessi per l’ottenimento di idrolizzati di proteine alimentari contenenti peptidi ad attività biologica. Sono descritte le prime due attività previste nel progetto di tesi di dottorato. Inizialmente, è stata effettuata la selezione di alcuni ceppi di batteri lattici valutando la presenza e il tipo di proteinasi di parete delle cellule batteriche (CEPs) e testando l'attività proteolitica dei ceppi proteasi-positivi sulle caseine del latte. Il profilo peptidico degli idrolizzati di caseina (CHs) è stato studiato mediante cromatografia liquida ad alta prestazione (HPLC). In seguito, l’attività immunomodulante degli stessi CHs è stata valutata in vitro usando un sistema reporter basato sull’attività dell’enzima luciferasi. Questo sistema è costituito dal plasmide pNiFty2-Luc, inducibile dal fattore nucleare kappa B (NF-κB), introdotto in cellule umane di adenocarcinoma del colon Caco-2.
The first two activities of the PhD thesis project are described. Firstly, we performed the selection of lactic acid bacteria by screening bacterial cell envelope-associated proteinases (CEPs) at the genetic level as well as by testing the proteolytic activity on milk caseins. Moreover, fractionation of casein hydrolysates (CHs) by means of high-performance liquid chromatography (HPLC) was performed. Secondly, we developed a protocol for the in vitro biological analysis of CHs, addressed to determine their immunomodulatory activity by using a luciferase reporter gene system. This system is based on a nuclear factor kappa B (NF-κB)-inducible reporter plasmid, pNiFty2-Luc, in human colonic adenocarcinoma cells Caco-2.
Settore AGR/15 - Scienze e Tecnologie Alimentari
Settore AGR/16 - Microbiologia Agraria
Settore BIO/10 - Biochimica
Settore BIO/11 - Biologia Molecolare
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