The aim of this PhD thesis research project is to prepare and characterize (thermodynamically and spectroscopically) model membranes which simulate as possible the phospholipid bilayers of the Langerhans β-cells in order to understand the effects of the lipid composition and the action of foodborne stress (high Ca2+ and FFA concentrations) on membrane stability. Furthermore, the interaction between these model membranes and hIAPP will be studied in order to highlight the role of cell membrane stability on the pathogenesis of T2DM.

L’obiettivo di questo progetto di tesi di dottorato è quello di preparare e caratterizzare (termodinamicamente e spettroscopicamente) delle membrane modello che simulino al meglio i doppi strati fosfolipidici delle cellule β di Langerhans al fine di comprendere gli effetti della composizione lipidica e dello stress di origine alimentare (alte concentrazioni di Ca2+ e FFA) sulla stabilità di membrana. La successiva interazione di hIAPP con le membrane modello aiuterà a comprendere il peso della stabilità delle membrane cellulari nella patogenesi del T2DM.

Calorimetric study of new model cell membranes to assess the influence of food fatty acids and Ca2+ in the frame of T2DM onset and progression / F. Saitta, D. Fessas - In: 22. Workshop on the Developments in the Italian PhD research on food science, technology and biotechnology / [a cura di] M. Scampicchio. - Sandrigo : Tgbook, 2017. - ISBN 9788898416974. - pp. 87-88 (( Intervento presentato al 22. convegno Workshop on the Developments in the Italian PhD Research on Food Science, Technology and Biotechnology tenutosi a Bolzano nel 2017.

Calorimetric study of new model cell membranes to assess the influence of food fatty acids and Ca2+ in the frame of T2DM onset and progression

F. Saitta
;
D. Fessas
2017

Abstract

The aim of this PhD thesis research project is to prepare and characterize (thermodynamically and spectroscopically) model membranes which simulate as possible the phospholipid bilayers of the Langerhans β-cells in order to understand the effects of the lipid composition and the action of foodborne stress (high Ca2+ and FFA concentrations) on membrane stability. Furthermore, the interaction between these model membranes and hIAPP will be studied in order to highlight the role of cell membrane stability on the pathogenesis of T2DM.
L’obiettivo di questo progetto di tesi di dottorato è quello di preparare e caratterizzare (termodinamicamente e spettroscopicamente) delle membrane modello che simulino al meglio i doppi strati fosfolipidici delle cellule β di Langerhans al fine di comprendere gli effetti della composizione lipidica e dello stress di origine alimentare (alte concentrazioni di Ca2+ e FFA) sulla stabilità di membrana. La successiva interazione di hIAPP con le membrane modello aiuterà a comprendere il peso della stabilità delle membrane cellulari nella patogenesi del T2DM.
Settore CHIM/02 - Chimica Fisica
2017
Libera Università di Bolzano
Italian Network of the PhD Courses in Food Science, Technology and Biotechnology
Società Italiana di Scienze e Tecnologie Alimentari
Società Italiana di Microbiologia Agraria, Alimentare e Ambientale
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