The Ciuta sheep is a small, rustic, and frugal Alpine breed that is raised on the steep pastures of Valtellina (SO) and Alto Lario (CO). Today, this breed is mainly kept for meat production; however, in the past, its milk was also used for producing a three-milk cheese (cow, goat, and sheep milk). The Val3ciuta Project aims to enhance the value of this breed by reevaluating its triple aptitude for meat, wool, and milk production. Since this breed has a nervous temperament and is not accustomed to being milked, one of the project’s objectives was to assess its milking aptitude by observing the behavior of 11 Ciuta sheep aged between 2 and 9 years (average lambing date: 12/31/2023). The milk was exclusively allocated to the lambs during the first month, and then the sheep were hand-milked from February to May 2024. During this period, observations were conducted over 17 days, at intervals of 2-4 days, and the video recordings were analyzed using Boris software. The average milk production was 336.53±8.78 grams/day/head (min 64, max 698). The production is not high, but it should be noted that the lambing occurred over a month prior (so the sheep were no longer at the peak of lactation) and part of the milk was still being consumed by the lambs. The duration of the milking sessions decreased over time (from 515±51.45 to 462±53.61 seconds), as did the frequency of discomfort behaviors: for example, movements shifting weight between legs dropped from 2.64±1.10 to 1.4±0.34/min, while turning the head back and kicking virtually disappeared (from 0.73±0.53 to 0.05±0.04/min and from 2.14±4.69 to 0.05±0.10/min, respectively). The results show a good adaptation to the milking routine and interesting production levels, considering that part of the milk was still being used by the lambs.
La Pecora Ciuta è una piccola razza alpina, rustica e frugale, che viene allevata nei pascoli impervi della Valtellina (SO) e dell’Alto Lario (CO). Questa razza è oggi tenuta principalmente per la produzione di carne; tuttavia, in passato è documentato anche l’utilizzo del suo latte per la produzione di un formaggio a tre latti (vaccino, caprino e ovino). Il Progetto Val3ciuta si propone di valorizzare questa razza rivalutandone la triplice attitudine alla produzione di carne, lana e latte. Essendo una razza dal carattere nevrile e non abituata ad essere munta, uno degli obiettivi del progetto è stato quello di esaminare l’attitudine alla mungitura, mediante osservazioni comportamentali su 11 pecore di razza Ciuta di età compresa tra 2 e 9 anni (data media del parto: 31/12/2023). Il latte è stato destinato esclusivamente agli agnelli per il primo mese, poi le pecore sono state munte manualmente da febbraio a maggio 2024. Durante questo periodo sono state effettuate osservazioni per 17 giorni, a intervalli di 2-4 giorni, e le videoregistrazioni sono state analizzate mediante il software Boris. La produzione media di latte è stata di 336,53±8,78 gr/giorno/capo (min 64, max 698). La produzione non è elevata, ma va considerato che il parto era avvenuto più di un mese prima (quindi le pecore non erano più nel picco di lattazione) e che una parte del latte era ancora destinato agli agnelli sotto madre. La durata delle mungiture è diminuita nel tempo (da 515±51,45 a 462±53,61 sec), così come anche la frequenza dei comportamenti di fastidio: per esempio, i movimenti spostando l’appoggio sugli arti sono passati da 2,64±1,10 a 1,4±0,34/min, mentre il volgere la testa indietro e i calci sono praticamente scomparsi (da 0,73±0,53 a 0,05±0,04/min e da 2,14±4,69 a 0,05±0,10/min, rispettivamente). I risultati mostrano un buon adattamento alla routine di mungitura e livelli produttivi interessanti, considerando che parte del latte viene utilizzato dagli agnelli.
Adattamento della pecora Ciuta alle operazioni di mungitura / M. Greco, B. Marcolli, F. Bellagamba, A. Lopez, V.M. Moretti, S. Celozzi, M. Battini, S. Mattiello. ((Intervento presentato al 14. convegno SoZooAlp tenutosi a Aosta nel 2024.
Adattamento della pecora Ciuta alle operazioni di mungitura
M. GrecoPrimo
;B. Marcolli;F. Bellagamba;A. Lopez;V.M. Moretti;S. Celozzi;M. Battini;S. MattielloUltimo
2024
Abstract
The Ciuta sheep is a small, rustic, and frugal Alpine breed that is raised on the steep pastures of Valtellina (SO) and Alto Lario (CO). Today, this breed is mainly kept for meat production; however, in the past, its milk was also used for producing a three-milk cheese (cow, goat, and sheep milk). The Val3ciuta Project aims to enhance the value of this breed by reevaluating its triple aptitude for meat, wool, and milk production. Since this breed has a nervous temperament and is not accustomed to being milked, one of the project’s objectives was to assess its milking aptitude by observing the behavior of 11 Ciuta sheep aged between 2 and 9 years (average lambing date: 12/31/2023). The milk was exclusively allocated to the lambs during the first month, and then the sheep were hand-milked from February to May 2024. During this period, observations were conducted over 17 days, at intervals of 2-4 days, and the video recordings were analyzed using Boris software. The average milk production was 336.53±8.78 grams/day/head (min 64, max 698). The production is not high, but it should be noted that the lambing occurred over a month prior (so the sheep were no longer at the peak of lactation) and part of the milk was still being consumed by the lambs. The duration of the milking sessions decreased over time (from 515±51.45 to 462±53.61 seconds), as did the frequency of discomfort behaviors: for example, movements shifting weight between legs dropped from 2.64±1.10 to 1.4±0.34/min, while turning the head back and kicking virtually disappeared (from 0.73±0.53 to 0.05±0.04/min and from 2.14±4.69 to 0.05±0.10/min, respectively). The results show a good adaptation to the milking routine and interesting production levels, considering that part of the milk was still being used by the lambs.File | Dimensione | Formato | |
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Abstract pecora ciuta x SoZooAlp_def.pdf
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Descrizione: Il progetto ha esaminato l'attitudine alla mungitura di 11 pecore di razza Ciuta, con osservazioni comportamentali durante la mungitura manuale. I risultati hanno mostrato un buon adattamento delle pecore alla routine di mungitura e una produzione di latte interessante, seppur moderata, considerando l'utilizzo del latte per gli agnelli nelle prime fasi.
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