This Introduction addresses the issue of culture itself as a source of nourishment. Food will thus be discussed as a metaphor conducive to a multidisciplinary approach to learning and creative processes, as in Dante’s «Convivio» knowledge is, precisely, a form of nourishment. Accordingly, we will approach culture not only as a refinement of the individual, but as an all-encompassing strategy for producing meaning, touching on every aspect of human life: from rituals to the arts, from historical self-representations to forms of popular culture, and to the contemporary re-negotiations of material habits in our consumerist societies.

Il contributo rappresenta l'Introduzione al Volume «Cultura come cibo», che è nato dall'idea di sollecitare umanisti di diversa estrazione, letterati, antropologi, etnologi e filosofi su una riflessione che avesse come tema la centralità stessa della cultura, la sua capacità nutritiva, per riferirsi alla metafora del «Convivio» dantesco.

Introduzione / B. Barbiellini Amidei, M. Marazzi (CONSONANZE). - In: Cultura come cibo / [a cura di] B. Barbiellini Amidei, M. Marazzi. - Prima edizione. - Milano : LED, 2017. - ISBN 9788867056286. - pp. 5-6

Introduzione

B. Barbiellini Amidei
Co-primo
;
M. Marazzi
Co-primo
2017

Abstract

This Introduction addresses the issue of culture itself as a source of nourishment. Food will thus be discussed as a metaphor conducive to a multidisciplinary approach to learning and creative processes, as in Dante’s «Convivio» knowledge is, precisely, a form of nourishment. Accordingly, we will approach culture not only as a refinement of the individual, but as an all-encompassing strategy for producing meaning, touching on every aspect of human life: from rituals to the arts, from historical self-representations to forms of popular culture, and to the contemporary re-negotiations of material habits in our consumerist societies.
Il contributo rappresenta l'Introduzione al Volume «Cultura come cibo», che è nato dall'idea di sollecitare umanisti di diversa estrazione, letterati, antropologi, etnologi e filosofi su una riflessione che avesse come tema la centralità stessa della cultura, la sua capacità nutritiva, per riferirsi alla metafora del «Convivio» dantesco.
multidisciplinarietà; cultura; Convivio; culture; multidisciplinarity; knowledge; historical self-representations
Settore L-FIL-LET/09 - Filologia e Linguistica Romanza
Settore L-FIL-LET/10 - Letteratura Italiana
Settore L-FIL-LET/14 - Critica Letteraria e Letterature Comparate
2017
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