In the present research we analyzed in the cow: 1) the fatty acid distribution of phospholipids isolated from RBC membrane; 2) the thermotropic behaviour of membrane and of total lipids and phospholipids extracted from the membranes; 3) the physical configuration measured by 31P NMR. The animals were fed on with different types and amount of fats; moreover some of the fatty material was administered as calcium soaps. The aim of the work was to investigate in this particular animal model, the cow, some possible correlations such as: 1) the type and amount of dietary fatty acids with the acyl composition of RBC phospholipids; 2) the influence of dietary fats on the physical characteristics of the membrane which in turn might be correlated with RBC functions. The main results we found are: 1) the distribution of fatty acids in the diet is not correlated in our model, with the acyl composition of RBC membrane phospholipids; 2) in these membrane components there are however differences in relation to the fat content of the diets; 3) such differences influence the thermotropic behaviour of the membranes and of the lipid mixtures (total lipids and phospholipids) examined; 4) regardless the diets the 31P NMR spectra showed differences between the membranes and the lipid mixtures extracted from the same membranes.

Variazioni della composizione della membrana di globulo rosso bovino in seguito a manipolazioni della dieta. II: distribuzione degli acidi grassi dei fosfolipidi e caratteristiche chimico-fisiche della membrana e dei suoi componenti. È stata analizzata la composizione in acidi grassi dei fosfolipidi estratti da membrane di globulo rosso di bovine da latte sottoposte per periodi di tempo variabili a regimi dietetici contenenti una supplementazione lipidica costituita da particolari saponi di calcio. Pertanto, la quantità e la qualità dei grassi presenti nelle diete sperimentali era differente come pure la loro utilizzazione e metabolizzazione a livello del rumine. Per correlare i possibili cambiamenti nella porzione acilica dei fosfolipidi di membrana con le caratteristiche funzionali della membrana stessa sono state valutate mediante microcalorimetria e risonanza magnetica nucleare 31P, le caratteristiche fisiche sia della membrana sia delle miscele di lipidi totali e di fosfolipidi isolati dalla plasma membrana. I principali risultati ottenuti riguardano: 1) la mancata correlazione fra la distribuzione degli acidi grassi nella dieta e quelli presenti nei fosfolipidi; 2) le differenze osservate in questi ultimi in relazione al diverso contenuto in grassi nelle diete; 3) le differenze nelle temperature di transizione sia rispetto ai valori della letteratura per gli eritrociti normali sia fra le bovine trattate e i controlli; 4) il differente aspetto degli spettri 31P NMR fra lipidi totali, miscela di fosfolipidi e membrane intatte, indipendentemente dal tipo di trattamento dietetico.

Red blood cell membrane composition following diet manipulation in the cow. II: phospholipid fatty acid distribution and physico-chemical characteristics of membrane and its constituents / G. Monticelli, M. Masserini, G. Lercker, T. Beringhelli, P. Marciani, E. Calappi, B. Berra. - In: LA RIVISTA ITALIANA DELLE SOSTANZE GRASSE. - ISSN 0035-6808. - 69:4(1992 Apr), pp. 189-199.

Red blood cell membrane composition following diet manipulation in the cow. II: phospholipid fatty acid distribution and physico-chemical characteristics of membrane and its constituents

G. Monticelli
Primo
;
T. Beringhelli;P. Marciani;B. Berra
Ultimo
1992

Abstract

In the present research we analyzed in the cow: 1) the fatty acid distribution of phospholipids isolated from RBC membrane; 2) the thermotropic behaviour of membrane and of total lipids and phospholipids extracted from the membranes; 3) the physical configuration measured by 31P NMR. The animals were fed on with different types and amount of fats; moreover some of the fatty material was administered as calcium soaps. The aim of the work was to investigate in this particular animal model, the cow, some possible correlations such as: 1) the type and amount of dietary fatty acids with the acyl composition of RBC phospholipids; 2) the influence of dietary fats on the physical characteristics of the membrane which in turn might be correlated with RBC functions. The main results we found are: 1) the distribution of fatty acids in the diet is not correlated in our model, with the acyl composition of RBC membrane phospholipids; 2) in these membrane components there are however differences in relation to the fat content of the diets; 3) such differences influence the thermotropic behaviour of the membranes and of the lipid mixtures (total lipids and phospholipids) examined; 4) regardless the diets the 31P NMR spectra showed differences between the membranes and the lipid mixtures extracted from the same membranes.
Variazioni della composizione della membrana di globulo rosso bovino in seguito a manipolazioni della dieta. II: distribuzione degli acidi grassi dei fosfolipidi e caratteristiche chimico-fisiche della membrana e dei suoi componenti. È stata analizzata la composizione in acidi grassi dei fosfolipidi estratti da membrane di globulo rosso di bovine da latte sottoposte per periodi di tempo variabili a regimi dietetici contenenti una supplementazione lipidica costituita da particolari saponi di calcio. Pertanto, la quantità e la qualità dei grassi presenti nelle diete sperimentali era differente come pure la loro utilizzazione e metabolizzazione a livello del rumine. Per correlare i possibili cambiamenti nella porzione acilica dei fosfolipidi di membrana con le caratteristiche funzionali della membrana stessa sono state valutate mediante microcalorimetria e risonanza magnetica nucleare 31P, le caratteristiche fisiche sia della membrana sia delle miscele di lipidi totali e di fosfolipidi isolati dalla plasma membrana. I principali risultati ottenuti riguardano: 1) la mancata correlazione fra la distribuzione degli acidi grassi nella dieta e quelli presenti nei fosfolipidi; 2) le differenze osservate in questi ultimi in relazione al diverso contenuto in grassi nelle diete; 3) le differenze nelle temperature di transizione sia rispetto ai valori della letteratura per gli eritrociti normali sia fra le bovine trattate e i controlli; 4) il differente aspetto degli spettri 31P NMR fra lipidi totali, miscela di fosfolipidi e membrane intatte, indipendentemente dal tipo di trattamento dietetico.
cholesterol; dioleoylphosphatidylcholine; dioleoylphosphatidylethanolamine; phospholipid; phosphatidylcholine; phosphatidylethanolamine; phosphatidylserine; sphingomyelin; red blood cell; RBC; unsaturation index; differential scannino calorimetry; DSC; gas liquid chromatography; nuclear magnetic resonance; NMR
Settore BIO/09 - Fisiologia
Settore BIO/10 - Biochimica
apr-1992
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