The cultivation of legumes for the agro-industry is progressively declined in Italy, even if the consume of these vegetables increased. The importance of legumes in the diet has increased for their potential benefit on the human health. The legumes cultivation for the industry must be very well planned considering the working capacity of the processing line of the industry. The quality of the raw material depends from the correct selection of the best cultivar or variety for each crop in a determined environment. The agronomic management of the cultivation has to be defined and aligned with the agri-food industry requirements. Therefore the agronomist and food technologist have to collaborate in order to obtain the highest quality at the correct maturity stage. The amounts of fertilizer requirements for the different legumes are not determined but based on very old advises. It is necessary to plan a new experimentation for improving the legumes cultivation in Italy and increase the competitiveness at international level.

La coltivazione delle leguminose da destinare all’industria agro-alimentare è progressivamente diminuita nel nostro paese, anche se i consumi in questi ultimi anni sono aumentati a seguito dell’aumentata importanza di queste orticole nella dieta. La coltivazione di leguminose destinate alla trasformazione industriale deve essere opportunamente programmate in funzione della capacità lavorativa dell’industria. L’alta qualità del prodotto finale è ottenuta attraverso l’identificazione di specifiche cultivar o varietà migliori adattabili al contesto ambientale di interesse.. La gestione agronomica deve essere definita e allineata all’esigenza dell’industria agroalimentare. Pertanto, l’agronomo e il tecnologo devono collaborare per ottenere le migliori produzioni con il giusto grado di maturazione. Le informazioni sulle esigenze delle principali leguminose sono datate ed è necessaria una nuova sperimentazione per riportare la produzione italiana delle leguminose ad essere competitiva a livello internazionale.

Leguminose come orticole da industria = Legumes as vegetables for the industry / A. Ferrante - In: Seminario sulle Leguminose da granella : atti / [a cura di] T. Maggiore, L. Mariani, L. Alfieri. - [s.l] : Museo Lombardo di Storia dell'Agricoltura, 2017. - ISBN 9788890973536. - pp. 51-56 (( convegno Leguminose da granella tenutosi a Sant'Angelo Lodigiano nel 2016.

Leguminose come orticole da industria = Legumes as vegetables for the industry

A. Ferrante
Primo
2017

Abstract

The cultivation of legumes for the agro-industry is progressively declined in Italy, even if the consume of these vegetables increased. The importance of legumes in the diet has increased for their potential benefit on the human health. The legumes cultivation for the industry must be very well planned considering the working capacity of the processing line of the industry. The quality of the raw material depends from the correct selection of the best cultivar or variety for each crop in a determined environment. The agronomic management of the cultivation has to be defined and aligned with the agri-food industry requirements. Therefore the agronomist and food technologist have to collaborate in order to obtain the highest quality at the correct maturity stage. The amounts of fertilizer requirements for the different legumes are not determined but based on very old advises. It is necessary to plan a new experimentation for improving the legumes cultivation in Italy and increase the competitiveness at international level.
La coltivazione delle leguminose da destinare all’industria agro-alimentare è progressivamente diminuita nel nostro paese, anche se i consumi in questi ultimi anni sono aumentati a seguito dell’aumentata importanza di queste orticole nella dieta. La coltivazione di leguminose destinate alla trasformazione industriale deve essere opportunamente programmate in funzione della capacità lavorativa dell’industria. L’alta qualità del prodotto finale è ottenuta attraverso l’identificazione di specifiche cultivar o varietà migliori adattabili al contesto ambientale di interesse.. La gestione agronomica deve essere definita e allineata all’esigenza dell’industria agroalimentare. Pertanto, l’agronomo e il tecnologo devono collaborare per ottenere le migliori produzioni con il giusto grado di maturazione. Le informazioni sulle esigenze delle principali leguminose sono datate ed è necessaria una nuova sperimentazione per riportare la produzione italiana delle leguminose ad essere competitiva a livello internazionale.
Legumes; fagioli; ceci; piselli
Settore AGR/04 - Orticoltura e Floricoltura
2017
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