This PhD project will study the possible application of non-destructive optical and instrumental-sensory techniques to evaluate safety, quality and shelf life of agro-food product as well as the sanification of food plants. Spectroscopy, hyperspectral imaging and e-nose could play an important role in the assessment of both quality and safety of foods due to their rapidity, sensitivity and simplicity. These techniques will be used in combination on the same food matrix. A multivariate statistical approach is required, in order to extract information from the signals acquired. The development of simplified, portable devices will be the future of these research project.
Questo progetto di dottorato studierà le possibili applicazioni di tecniche ottiche non distruttive e sensoriali - strumentali per determinare sicurezza, qualità e conservazione di prodotti agro-alimentari così come la corretta sanificazione di impianti alimentari. Spettroscopia, immagine iperspettrale e naso elettronico potrebbero giocare un ruolo importante nella valutazione sia della qualità che della sicurezza degli alimenti grazie alla rapidità, sensibilità e semplicità. Queste tecniche saranno utilizzate in combinazione sulla stessa matrice alimentare. È richiesto un approccio multivariato per estrarre le informazioni dai dati raccolti. Prospettiva futura di questo lavoro sarà lo sviluppo di sistemi semplificati, portatili e utilizzabili on-line.
Evaluation of safety, quality and shelf life of agro-food product using non-destructive optical and instrumental-sensory devices / C. Malegori. ((Intervento presentato al 18. convegno WORKSHOP ON THE DEVELOPMENTS IN THE ITALIAN PHD RESEARCH ON FOOD SCIENCE TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY tenutosi a Conegliano nel 2013.
Evaluation of safety, quality and shelf life of agro-food product using non-destructive optical and instrumental-sensory devices
C. MalegoriPrimo
2013
Abstract
This PhD project will study the possible application of non-destructive optical and instrumental-sensory techniques to evaluate safety, quality and shelf life of agro-food product as well as the sanification of food plants. Spectroscopy, hyperspectral imaging and e-nose could play an important role in the assessment of both quality and safety of foods due to their rapidity, sensitivity and simplicity. These techniques will be used in combination on the same food matrix. A multivariate statistical approach is required, in order to extract information from the signals acquired. The development of simplified, portable devices will be the future of these research project.Pubblicazioni consigliate
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