The aim of this work is to study safety and microbiological quality of mixed salads ready to use. This kind of product became important in foregein markets in these last years; recently they start to be commercialized also in Italy. Several samples of different trade marks were bought in Milan and outskirt. The salads were analyzed, as soon as they were produced and at expiring day, after storage at 5°C. Total bacterial count, gram negative and total coliforms were generally well represented. Lactic acid bacteria, faecal streptococci, yeasts and moulds instead were less represented. In most of the samples no indicators of sure faecal pollution were found (i.e. E. coli), nor pathogens and toxins producers bacteria.
Le insalate della "quarta gamma" si sono imposte negli ultimi anni sui mercati esteri e da qualche tempo anche in Italia. Si tratta di insalate che vengono commercializzate tagliate, lavate, asciugate, confezionate e pronte all'uso. Al fine di valutare la qualità microbiologica e la sicurezza d'uso di questi prodotti, sono stati analizzati campioni di insalate delle marche più commercializzate nella città di Milano e dintorni, sia alla produzione, sia alla scadenza, previa conservazione a +5°C. I risultati mostrano che sono elevati i valori della carica batterica standard, dei batteri Gram negativi totali, dei coliformi totali, mentre i batteri lattici, gli streptococchi fecali e gli eumiceti sono presenti in proporzioni meno significative. Nella maggioranza dei campioni non sono stati ritrovati batteri indici di sicura contaminazione fecale quali E. coli, nonostante i valori talvolta elevati di coliformi fecali e neppure batteri responsabili di tossinfezioni alimentari. Anche i batteri patogeni, in senso stretto, non sono mai stati ritrovati.
Indagine preliminare sulla qualità microbiologica delle insalate della quarta gamma / A. Galli, L. Franzetti, S. Bonora, G. Ponticelli. - In: ANNALI DI MICROBIOLOGIA ED ENZIMOLOGIA. - ISSN 0003-4649. - 40:1(1990), pp. 33-46.
Indagine preliminare sulla qualità microbiologica delle insalate della quarta gamma
A. GalliPrimo
;L. FranzettiSecondo
;
1990
Abstract
The aim of this work is to study safety and microbiological quality of mixed salads ready to use. This kind of product became important in foregein markets in these last years; recently they start to be commercialized also in Italy. Several samples of different trade marks were bought in Milan and outskirt. The salads were analyzed, as soon as they were produced and at expiring day, after storage at 5°C. Total bacterial count, gram negative and total coliforms were generally well represented. Lactic acid bacteria, faecal streptococci, yeasts and moulds instead were less represented. In most of the samples no indicators of sure faecal pollution were found (i.e. E. coli), nor pathogens and toxins producers bacteria.Pubblicazioni consigliate
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