ummer alpine grazing is extremely important for maintaining mountain ecosystems and cultural traditions, although it presents challenges from both management and production perspective. This study evaluated the impact of the summer alpine grazing on milk production and quality, body condition score (BCS) and feeding behaviour on 27 Brown cows. Feeding and rumination times were monitored using precision technologies with halters equipped with pressure sensors and 3-axis accelerometers. The results showed a significant decline in milk production, milk fat and milk protein during the grazing period, together with a reduction in BCS, probably due to energy deficit on pasture. Feeding and rumination times were strongly influenced by herd management practices. The principal component analysis showed that feeding behaviour differently affected milk production in the lowland compared to the alpine period: while in the valley, milk production was negatively correlated with feeding and rumination times, during alpine grazing this association was positive. These findings highlight how Precision Livestock Farming technologies, through continuous monitoring of key variables, can support herd management, improve productive efficiency and animal welfare, and enhance the sustainability of alpine grazing practices.
La pratica dell’alpeggio estivo è importante per il mantenimento degli ecosistemi e delle tradizioni culturali della montagna, ma presenta criticità sia dal punto di vista gestionale sia produttivo. Questo studio ha analizzato l’impatto della monticazione sulla produzione e qualità del latte, la condizione corporea (BCS) e il comportamento alimentare di una mandria di 27 bovine Brune. I tempi di alimentazione e ruminazione sono stati monitorati tramite tecnologie di precisione utilizzando speciali cavezze dotate di pressurimetro e accelerometro triassiale. I risultati hanno mostrato un calo significativo della produzione di latte e delle percentuali di grasso e proteine durante l’alpeggio, accompagnato da una riduzione progressiva del BCS, elementi indicativi di una probabile carenza energetica. I tempi di alimentazione e ruminazione sono risultati fortemente influenzati dalle modalità di gestione della mandria. L’analisi delle componenti principali ha evidenziato una diversa influenza dei comportamenti alimentari sull’efficienza produttiva delle bovine nei periodi di fondovalle e alpeggio: mentre in fondovalle la produzione è risultata correlata negativamente ai tempi di alimentazione e ruminazione, in alpeggio tale associazione è risultata positiva. I risultati evidenziano come le tecnologie di Precision Livestock Farming, attraverso il monitoraggio continuo di alcune variabili chiave, possano supportare la gestione, per migliorare l’efficienza produttiva e il benessere animale e favorire la sostenibilità della pratica dell’alpeggio.
Efficienza produttiva e qualità del latte bovino in fondovalle e in alpeggio di alta quota / M. Pavolini, A. Tamburini, G. Gislon, M. Zucali, S. Mattiello, A. Sandrucci (QUADERNI SOZOOALP). - In: Allevamenti montani sostenibili : nuove generazioni, nuove prospettive / [a cura di] S. Bovolenta, M. Renna. - [s.l] : SoZooAlp, 2024. - ISBN 978-88-89222-18-8. - pp. 279-287 (( Intervento presentato al 14. convegno Allevamenti montani sostenibili : nuove generazioni, nuove prospettive tenutosi a Aosta nel 2024.
Efficienza produttiva e qualità del latte bovino in fondovalle e in alpeggio di alta quota
M. Pavolini
Primo
;A. Tamburini;G. Gislon;M. Zucali;S. Mattiello;A. SandrucciUltimo
2024
Abstract
ummer alpine grazing is extremely important for maintaining mountain ecosystems and cultural traditions, although it presents challenges from both management and production perspective. This study evaluated the impact of the summer alpine grazing on milk production and quality, body condition score (BCS) and feeding behaviour on 27 Brown cows. Feeding and rumination times were monitored using precision technologies with halters equipped with pressure sensors and 3-axis accelerometers. The results showed a significant decline in milk production, milk fat and milk protein during the grazing period, together with a reduction in BCS, probably due to energy deficit on pasture. Feeding and rumination times were strongly influenced by herd management practices. The principal component analysis showed that feeding behaviour differently affected milk production in the lowland compared to the alpine period: while in the valley, milk production was negatively correlated with feeding and rumination times, during alpine grazing this association was positive. These findings highlight how Precision Livestock Farming technologies, through continuous monitoring of key variables, can support herd management, improve productive efficiency and animal welfare, and enhance the sustainability of alpine grazing practices.| File | Dimensione | Formato | |
|---|---|---|---|
|
24_Pavolini_SZA12.pdf
accesso aperto
Tipologia:
Publisher's version/PDF
Licenza:
Creative commons
Dimensione
734.26 kB
Formato
Adobe PDF
|
734.26 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
Pubblicazioni consigliate
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.




