The challenge in livestock sector is to maintain a high productivity and food security in a sustainable way, reducing the use of antimicrobials. For these reasons, the use of sustainable dietary interventions seems to be a valuable approach in order to enhance animal performance, health and product quality. So, a nutritional approach, using dietary integration with biotechnological bioactive compounds or sustainable integration are investigated. The aim of this thesis was to: 1) summarize the dietary intervention with seaweed in pig specie 2) evaluate the effects of dietary integration with biotechnological extract in post weaning piglets on growth, immune parameters and oxidative status 3) evaluate the effectiveness of brown seaweed and polyphenols mixture on rabbit does reproductive performances and antioxidant status and 4) evaluate the effect of brown seaweed and polyphenols mixture on growth and meat quality parameters in rabbit. The present experimental studies highlight that dietary manipulation with natural substances is a useful approach to improve rabbits and piglet’s health, productive parameters and product quality in a sustainable way. In particular, the use of dietary biotechnological extract and brown seaweed and plant polyphenols mixture was investigated. This data highlight that natural extracts are effective candidates to improve animal health, reducing the use of antibiotics. This will contribute to the development of a sustainable production system, in order to enhance animal health, product quality and to reduce the environmental impact, as recommended by the One health approach. Considering the heterogeneity of herbs, spices and botanicals, further investigations are required to deepen our knowledge about the mechanism of actions and dosage of seaweeds and polyphenols mixture.

La principale sfida nel settore zootecnico è mantere un’elevata produttivita e la sicurezza degli alimenti in modo sostenibile, riducendo l’utilizzo degli antimicrobici. Diverse strategie alimentari risultano indispensabili per il raggiungimento di questi obiettivi, in quanto sono in grado di migliorare le performance e la salute degli animali e la qualità dei prodotti. In particolare, sono state valutate diverse integrazioni dietetiche con estratti naturali e molecole bioattive. L’obiettivo della tesi è stato: 1) Studiare l’utilizzo di integrazioni dietetiche con alghe nella specie suina. 2) Valutare gli effetti dell’integrazione dietetica nel suinetto in post svezzamento con estratti naturali biotecnologici su performance di crescita, parametri immunitari e lo status antiossidante. 3) Valutare gli effetti dell’integrazione dietetica con alghe brune e polifenoli su parametri riproduttivi e status antiossidante delle coniglie. 4) Valutare gli effetti dell’integrazione dietetica con alghe brune e polifenoli sulle performance di crescita e qualità della carne in conigli in accrescimento. Gli studi mostrano che l’integrazione dietetica con sostanze naturali riuslta un approccio sostenibile per migliorare la salute, i parametri produttivi e la qualità dei prodotti nella specie suina e cunicola. In particolare, sono state studiate alcune integrazioni dietetiche con estratti biotecnologici e con una miscela di alghe brune e polifenoli. I risultati hanno dimostrato l’efficacia di queste sostanze nel modulare positivamente la la salute degli animali, con conseguente riduzione di antibiotici. Tali strategie alimentari possono quindi contribuire allo sviluppo di un sistema produttivo sostenibile migliorando la salute animale e la qualità dei prodotti, riducendo l’impatto ambientale come richiesto dall’approccio One Health. Considerando l’eterogeneità delle sostanze naturali, si rendono necessarie ulteriori indagini per approfondire le conoscenze relative ai diversi meccanismi d’azione e ai corretti dosaggi da applicare nelle diverse specie d’interesse zootrecnico.

IMPROVEMENT IN ANIMAL HEALTH AND PRODUCT QUALITY THROUGH DIETARY MANIPULATION / S. Chiapparini ; tutor: C. Corino ; coordinatore: V. Grieco. DIPARTIMENTO DI MEDICINA VETERINARIA, 2020 Feb 05. 32. ciclo, Anno Accademico 2019. [10.13130/chiapparini-sara_phd2020-02-05].

IMPROVEMENT IN ANIMAL HEALTH AND PRODUCT QUALITY THROUGH DIETARY MANIPULATION

S. Chiapparini
2020

Abstract

The challenge in livestock sector is to maintain a high productivity and food security in a sustainable way, reducing the use of antimicrobials. For these reasons, the use of sustainable dietary interventions seems to be a valuable approach in order to enhance animal performance, health and product quality. So, a nutritional approach, using dietary integration with biotechnological bioactive compounds or sustainable integration are investigated. The aim of this thesis was to: 1) summarize the dietary intervention with seaweed in pig specie 2) evaluate the effects of dietary integration with biotechnological extract in post weaning piglets on growth, immune parameters and oxidative status 3) evaluate the effectiveness of brown seaweed and polyphenols mixture on rabbit does reproductive performances and antioxidant status and 4) evaluate the effect of brown seaweed and polyphenols mixture on growth and meat quality parameters in rabbit. The present experimental studies highlight that dietary manipulation with natural substances is a useful approach to improve rabbits and piglet’s health, productive parameters and product quality in a sustainable way. In particular, the use of dietary biotechnological extract and brown seaweed and plant polyphenols mixture was investigated. This data highlight that natural extracts are effective candidates to improve animal health, reducing the use of antibiotics. This will contribute to the development of a sustainable production system, in order to enhance animal health, product quality and to reduce the environmental impact, as recommended by the One health approach. Considering the heterogeneity of herbs, spices and botanicals, further investigations are required to deepen our knowledge about the mechanism of actions and dosage of seaweeds and polyphenols mixture.
5-feb-2020
La principale sfida nel settore zootecnico è mantere un’elevata produttivita e la sicurezza degli alimenti in modo sostenibile, riducendo l’utilizzo degli antimicrobici. Diverse strategie alimentari risultano indispensabili per il raggiungimento di questi obiettivi, in quanto sono in grado di migliorare le performance e la salute degli animali e la qualità dei prodotti. In particolare, sono state valutate diverse integrazioni dietetiche con estratti naturali e molecole bioattive. L’obiettivo della tesi è stato: 1) Studiare l’utilizzo di integrazioni dietetiche con alghe nella specie suina. 2) Valutare gli effetti dell’integrazione dietetica nel suinetto in post svezzamento con estratti naturali biotecnologici su performance di crescita, parametri immunitari e lo status antiossidante. 3) Valutare gli effetti dell’integrazione dietetica con alghe brune e polifenoli su parametri riproduttivi e status antiossidante delle coniglie. 4) Valutare gli effetti dell’integrazione dietetica con alghe brune e polifenoli sulle performance di crescita e qualità della carne in conigli in accrescimento. Gli studi mostrano che l’integrazione dietetica con sostanze naturali riuslta un approccio sostenibile per migliorare la salute, i parametri produttivi e la qualità dei prodotti nella specie suina e cunicola. In particolare, sono state studiate alcune integrazioni dietetiche con estratti biotecnologici e con una miscela di alghe brune e polifenoli. I risultati hanno dimostrato l’efficacia di queste sostanze nel modulare positivamente la la salute degli animali, con conseguente riduzione di antibiotici. Tali strategie alimentari possono quindi contribuire allo sviluppo di un sistema produttivo sostenibile migliorando la salute animale e la qualità dei prodotti, riducendo l’impatto ambientale come richiesto dall’approccio One Health. Considerando l’eterogeneità delle sostanze naturali, si rendono necessarie ulteriori indagini per approfondire le conoscenze relative ai diversi meccanismi d’azione e ai corretti dosaggi da applicare nelle diverse specie d’interesse zootrecnico.
Settore AGR/18 - Nutrizione e Alimentazione Animale
CORINO, CARLO
GRIECO, VALERIA
Doctoral Thesis
IMPROVEMENT IN ANIMAL HEALTH AND PRODUCT QUALITY THROUGH DIETARY MANIPULATION / S. Chiapparini ; tutor: C. Corino ; coordinatore: V. Grieco. DIPARTIMENTO DI MEDICINA VETERINARIA, 2020 Feb 05. 32. ciclo, Anno Accademico 2019. [10.13130/chiapparini-sara_phd2020-02-05].
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