Objectives The work proposes suggestions for the dentist as to the potential utilities of plant-derived products, in terms of oral disease prevention and therapy. Nutraceuticals are bioactive phytochemicals able to prevent and/or treat diseases by virtue of their biological activities. Materials and methods The international scientific studies were carefully examined in order to identify strengths and weaknesses of the different nutraceuticals used, such as in particular phenolic compounds, isoprenoids and alkaloids, and, therefore, obtain recommendations useful for the clinician. Results and conclusions Data show a general lack of randomized clinical allowing to draw conclusive clinical recommendations. High intake of fruits and vegetables is inversely associated to oral cancer as well as the antibacterial and wound-healing properties of essential oils and Aloe vera, respectively, are well-documented. The dentist plays a pivotal role in providing the patient with dietary guidelines which, if combined with a regular and moderate physical activity, may improve both general and oral health conditions.

Obiettivi Suggerire all’odontoiatra le potenziali utilità cliniche, preventive e terapeutiche di alcuni prodotti a base di sostanze naturali di origine vegetale. La possibilità di prevenire e curare alcune malattie con tali prodotti costituisce il fulcro della nutraceutica, scienza di recente introduzione che studia le molteplici attività biologiche delle sostanze naturali dette appunto “nutraceutiche”. Materiali e metodi Sono stati esaminati gli studi presenti nella letteratura scientifica internazionale per identificare i punti di forza e di debolezza nell’uso di differenti sostanze nutraceutiche, in particolar modo i polifenoli, gli isoprenoidi e gli alcaloidi, al fine di ricavare raccomandazioni utili per il clinico. Risultati e conclusioni I dati mostrano una generale mancanza di studi clinici randomizzati che possano permettere di formulare raccomandazioni cliniche definitive. È possibile evidenziare come il consumo di frutta e verdura si associ a una ridotta incidenza di cancro orale, così come l’efficacia antibatterica degli oli essenziali e l’attività cicatrizzante dell’Aloe vera siano ben documentate. L’odontoiatra svolge un ruolo fondamentale nel promuovere nei propri pazienti un corretto regime alimentare, che, assieme a una moderata attività fisica, risulta in grado di migliorarne significativamente lo stato di salute, sia orale sia generale.

Odontoiatria e nutraceutica : applicazioni cliniche / E.M. Varoni, M. Iriti. - In: DENTAL CADMOS. - ISSN 0011-8524. - 82:4(2014 Apr), pp. 239-258. [10.1016/S0011-8524(14)70161-8]

Odontoiatria e nutraceutica : applicazioni cliniche

E.M. Varoni
Primo
;
M. Iriti
Ultimo
2014

Abstract

Objectives The work proposes suggestions for the dentist as to the potential utilities of plant-derived products, in terms of oral disease prevention and therapy. Nutraceuticals are bioactive phytochemicals able to prevent and/or treat diseases by virtue of their biological activities. Materials and methods The international scientific studies were carefully examined in order to identify strengths and weaknesses of the different nutraceuticals used, such as in particular phenolic compounds, isoprenoids and alkaloids, and, therefore, obtain recommendations useful for the clinician. Results and conclusions Data show a general lack of randomized clinical allowing to draw conclusive clinical recommendations. High intake of fruits and vegetables is inversely associated to oral cancer as well as the antibacterial and wound-healing properties of essential oils and Aloe vera, respectively, are well-documented. The dentist plays a pivotal role in providing the patient with dietary guidelines which, if combined with a regular and moderate physical activity, may improve both general and oral health conditions.
Obiettivi Suggerire all’odontoiatra le potenziali utilità cliniche, preventive e terapeutiche di alcuni prodotti a base di sostanze naturali di origine vegetale. La possibilità di prevenire e curare alcune malattie con tali prodotti costituisce il fulcro della nutraceutica, scienza di recente introduzione che studia le molteplici attività biologiche delle sostanze naturali dette appunto “nutraceutiche”. Materiali e metodi Sono stati esaminati gli studi presenti nella letteratura scientifica internazionale per identificare i punti di forza e di debolezza nell’uso di differenti sostanze nutraceutiche, in particolar modo i polifenoli, gli isoprenoidi e gli alcaloidi, al fine di ricavare raccomandazioni utili per il clinico. Risultati e conclusioni I dati mostrano una generale mancanza di studi clinici randomizzati che possano permettere di formulare raccomandazioni cliniche definitive. È possibile evidenziare come il consumo di frutta e verdura si associ a una ridotta incidenza di cancro orale, così come l’efficacia antibatterica degli oli essenziali e l’attività cicatrizzante dell’Aloe vera siano ben documentate. L’odontoiatra svolge un ruolo fondamentale nel promuovere nei propri pazienti un corretto regime alimentare, che, assieme a una moderata attività fisica, risulta in grado di migliorarne significativamente lo stato di salute, sia orale sia generale.
Aloe vera; Essential oils; Flavonoids; Nutraceuticals; Polyphenols
Settore MED/28 - Malattie Odontostomatologiche
apr-2014
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