Introduction Integrating theory and learning from the field is considered essential in Dietitians undergraduate education. The evolution of healthcare professional practice and the evolving needs of workplaces lead to the urge for continuous improvement of learning experiences, in order to ensure that students achieve the required standards of competence. In Italy, general guidelines are currently given with the healthcare professions traineeships, but they do not specifically concern future Dietitians; agreed and specific standards for the Dietitians undergraduate internships are lacking. Aims Our goal was to search standards and guidelines for the Dietitians traineeship in national and international literature, to identify expected competencies and best practices to improve the traineeship in an Italian context. Materials and methods An integrative literature review on the Dietitian internship (combining scientific and grey literature) was conducted by using PubMed, CINAHL, Embase, Eric databases, and the Google Scholar search engine. Furthermore, we consulted institutional national websites and documents of the Italian Permanent Conference of the Healthcare Professions Undergraduate Programs, in addition to the most representative Dietitian Associations websites. The search keywords were: "Nutritionist", "Dietitian", "Dietician", "Dietetics student", "Nutritional Sciences", "Dietetics", "Dietetics education", "Traineeship," Apprenticeship "," Internship "," Learning in the field”, “On-the-job training”, combined with the boolean operators AND and OR. The selected papers were analyzed and charted; finally, a thematic analysis of the charted data was conducted by the researchers. Results Fifty-two papers from scientific (n=36) and grey (n=16) literature were eligible. From data analysis, the following recommendations for the Dieticians internship emerged: • To develop adequate students theoretical background before practice. • To define traineeship learning objectives, starting from national/international standards. • To use multiple, innovative, and student-centered learning approaches and training strategies. • To involve adequately trained tutors and staff at a clinical/specialist and educational level; • To guarantee variability and diversification of experiences and settings of students, still considering the logic of internship rotations. • To develop stimulating, inclusive and collaborative learning environments. • To encourage regular use of constructive and reciprocal feedback. • To guarantee clear and effective communication between all the stakeholders. • To increase mutual commitment and collaboration between university and internship partners. Conclusions Regardless of the diversified organizational peculiarities of various national and international contexts, the need to implement innovative and sustainable approaches for the undergraduate traineeship of Dietitians is commonly acknowledged. To promote continuous improvement, constantly analyzing and monitoring the quality of the internships is considered pivotal.

Introduzione. Nella formazione universitaria del Dietista, è considerato essenziale integrare teoria e apprendimento sul campo. L'evoluzione della pratica professionale sanitaria e le mutevoli esigenze dei contesti lavorativi portano alla necessità di un miglioramento continuo delle esperienze di apprendimento, per garantire agli studenti il raggiungimento degli standard di competenza richiesti. In Italia, sono attualmente disponibili linee guida generali sui tirocini delle professioni sanitarie, ma mancano standard condivisi e specifici sui tirocini universitari dei Dietisti. Obiettivi. Scopo di questo lavoro è stato indagare standard e linee guida per il tirocinio del Dietista nella letteratura nazionale e internazionale, al fine di identificare le competenze attese e le migliori pratiche per implementare il suddetto tirocinio nel contesto italiano. Materiali e metodi. È stata condotta una revisione integrativa della letteratura (scientifica e grigia) sul tirocinio del Dietista, utilizzando le banche dati PubMed, CINAHL, Embase, Eric e il motore di ricerca Google Scholar. Inoltre, sono stati consultati i siti istituzionali e i documenti della Conferenza permanente dei Corsi di Laureadelle professioni sanitarie e delle Associazioni maggiormente rappresentative dei Dietisti. Le parole chiave della ricerca sono state “Nutritionist”, “Dietitian”, “Dietician”, “Dietetics student”, “Nutritional Sciences”, “Dietetics”, “Dietetics education”, “Traineeship, “Apprenticeship”, “Internship”, “Learning in the field”, “On-the-job training”, combinate con gli operatori booleani AND e OR. I documenti selezionati sono stati analizzati e sintetizzati in una tabella; infine, è stata condotta un'analisi tematica dei dati. Risultati. Sono risultati eleggibili cinquantadue articoli dalla letteratura scientifica (n=36) e grigia(n=16). Dall'analisi dei dati sono emerse le seguenti raccomandazioni sul tirocinio del Dietista: sviluppare un adeguato background teorico degli studenti prima del tirocinio; definire gli obiettivi di apprendimento, a partire da standard nazionali/internazionali; utilizzare approcci di apprendimento e strategie formative molteplici, innovativi e in-centrati sullo studente; coinvolgere tutor e personale adeguatamente formato sia a livello clinico/specialistico che didattico; assicurare variabilità e diversificazione delle esperienze e dei contesti degli studenti, secondo la logica delle rotazioni; sviluppare ambienti di apprendimento stimolanti, inclusivi e collaborativi; garantire un uso regolare di feedback costruttivi e reciproci;garantire una comunicazione chiara ed efficace tra tutti gli stakeholder;coltivare l'impegno reciproco e la collaborazione tra università e sedi di tirocinio. Conclusioni. Indipendentemente dalle peculiarità organizzative che caratterizzano i diversi contesti nazionali ed internazionali, emerge un comune accordo sulla necessità di utilizzare approcci innovativi e sostenibili per il tirocinio del Dietista. Analizzarne e monitorarne costantemente la qualità, al fine di promuoverne il miglioramento continuo, è considerato cruciale.

Lo sviluppo di competenze professionali del dietista: una revisione integrativa della letteratura sui tirocini nella formazione di base = Dietitian professional competence development: an integrative review on traineeships literature in undergraduate education / I.A. Matelloni, L. Zannini. - In: JOURNAL OF BIOMEDICAL PRACTITIONERS. - ISSN 2532-7925. - 5:1(2021), pp. 76-100.

Lo sviluppo di competenze professionali del dietista: una revisione integrativa della letteratura sui tirocini nella formazione di base = Dietitian professional competence development: an integrative review on traineeships literature in undergraduate education

L. Zannini
Ultimo
2021

Abstract

Introduction Integrating theory and learning from the field is considered essential in Dietitians undergraduate education. The evolution of healthcare professional practice and the evolving needs of workplaces lead to the urge for continuous improvement of learning experiences, in order to ensure that students achieve the required standards of competence. In Italy, general guidelines are currently given with the healthcare professions traineeships, but they do not specifically concern future Dietitians; agreed and specific standards for the Dietitians undergraduate internships are lacking. Aims Our goal was to search standards and guidelines for the Dietitians traineeship in national and international literature, to identify expected competencies and best practices to improve the traineeship in an Italian context. Materials and methods An integrative literature review on the Dietitian internship (combining scientific and grey literature) was conducted by using PubMed, CINAHL, Embase, Eric databases, and the Google Scholar search engine. Furthermore, we consulted institutional national websites and documents of the Italian Permanent Conference of the Healthcare Professions Undergraduate Programs, in addition to the most representative Dietitian Associations websites. The search keywords were: "Nutritionist", "Dietitian", "Dietician", "Dietetics student", "Nutritional Sciences", "Dietetics", "Dietetics education", "Traineeship," Apprenticeship "," Internship "," Learning in the field”, “On-the-job training”, combined with the boolean operators AND and OR. The selected papers were analyzed and charted; finally, a thematic analysis of the charted data was conducted by the researchers. Results Fifty-two papers from scientific (n=36) and grey (n=16) literature were eligible. From data analysis, the following recommendations for the Dieticians internship emerged: • To develop adequate students theoretical background before practice. • To define traineeship learning objectives, starting from national/international standards. • To use multiple, innovative, and student-centered learning approaches and training strategies. • To involve adequately trained tutors and staff at a clinical/specialist and educational level; • To guarantee variability and diversification of experiences and settings of students, still considering the logic of internship rotations. • To develop stimulating, inclusive and collaborative learning environments. • To encourage regular use of constructive and reciprocal feedback. • To guarantee clear and effective communication between all the stakeholders. • To increase mutual commitment and collaboration between university and internship partners. Conclusions Regardless of the diversified organizational peculiarities of various national and international contexts, the need to implement innovative and sustainable approaches for the undergraduate traineeship of Dietitians is commonly acknowledged. To promote continuous improvement, constantly analyzing and monitoring the quality of the internships is considered pivotal.
Introduzione. Nella formazione universitaria del Dietista, è considerato essenziale integrare teoria e apprendimento sul campo. L'evoluzione della pratica professionale sanitaria e le mutevoli esigenze dei contesti lavorativi portano alla necessità di un miglioramento continuo delle esperienze di apprendimento, per garantire agli studenti il raggiungimento degli standard di competenza richiesti. In Italia, sono attualmente disponibili linee guida generali sui tirocini delle professioni sanitarie, ma mancano standard condivisi e specifici sui tirocini universitari dei Dietisti. Obiettivi. Scopo di questo lavoro è stato indagare standard e linee guida per il tirocinio del Dietista nella letteratura nazionale e internazionale, al fine di identificare le competenze attese e le migliori pratiche per implementare il suddetto tirocinio nel contesto italiano. Materiali e metodi. È stata condotta una revisione integrativa della letteratura (scientifica e grigia) sul tirocinio del Dietista, utilizzando le banche dati PubMed, CINAHL, Embase, Eric e il motore di ricerca Google Scholar. Inoltre, sono stati consultati i siti istituzionali e i documenti della Conferenza permanente dei Corsi di Laureadelle professioni sanitarie e delle Associazioni maggiormente rappresentative dei Dietisti. Le parole chiave della ricerca sono state “Nutritionist”, “Dietitian”, “Dietician”, “Dietetics student”, “Nutritional Sciences”, “Dietetics”, “Dietetics education”, “Traineeship, “Apprenticeship”, “Internship”, “Learning in the field”, “On-the-job training”, combinate con gli operatori booleani AND e OR. I documenti selezionati sono stati analizzati e sintetizzati in una tabella; infine, è stata condotta un'analisi tematica dei dati. Risultati. Sono risultati eleggibili cinquantadue articoli dalla letteratura scientifica (n=36) e grigia(n=16). Dall'analisi dei dati sono emerse le seguenti raccomandazioni sul tirocinio del Dietista: sviluppare un adeguato background teorico degli studenti prima del tirocinio; definire gli obiettivi di apprendimento, a partire da standard nazionali/internazionali; utilizzare approcci di apprendimento e strategie formative molteplici, innovativi e in-centrati sullo studente; coinvolgere tutor e personale adeguatamente formato sia a livello clinico/specialistico che didattico; assicurare variabilità e diversificazione delle esperienze e dei contesti degli studenti, secondo la logica delle rotazioni; sviluppare ambienti di apprendimento stimolanti, inclusivi e collaborativi; garantire un uso regolare di feedback costruttivi e reciproci;garantire una comunicazione chiara ed efficace tra tutti gli stakeholder;coltivare l'impegno reciproco e la collaborazione tra università e sedi di tirocinio. Conclusioni. Indipendentemente dalle peculiarità organizzative che caratterizzano i diversi contesti nazionali ed internazionali, emerge un comune accordo sulla necessità di utilizzare approcci innovativi e sostenibili per il tirocinio del Dietista. Analizzarne e monitorarne costantemente la qualità, al fine di promuoverne il miglioramento continuo, è considerato cruciale.
Learning in the field; Undergraduate education; Dietitian; Standards; Traineeship
Settore M-PED/01 - Pedagogia Generale e Sociale
Settore MED/49 - Scienze Tecniche Dietetiche Applicate
2021
https://www.ojs.unito.it/index.php/jbp/article/view/5939/5185
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