From the examination of 56 samples of fresh milk of the area around Milan we have drawn the following conclusions: the psychrotrophic microflora soon after sampling is mainly represented by Pseudomonadaceae, Enterobacteriaceae, Corynebacteriaceae and Micrococcaceae: in average its number is between 60-80% of the total count with hih deviation. If the sample s are left at 5°C, after few days (2-3), a microbial population represented by Pseudomonadaceae (Ps. fluorescens, putida, fragi, putrefaciens, ecc) with proteolytic and/or lipolytic activies tends to prevail; at 12°C the same happen for Leuconostoc sp. and Streptococcus lactis. For the routine count of the psychrotrophic bacteria the most pratical method seems of the present moment Oliveira and Parmelee

Dall'esame di 56 campioni di latte crudo fresco della Lombardia si è visto che la microflora è rappresentata soprattutto da batteri della famiglia delle Pseudomonadaceae, Enterobacteriaceae, Corynebacteriaceae e Micrococcaceae. Essa rappresenta in media il 60-80% dei microrganismi presenti sia pure con forti scarti dalla media. nella conservazione in laboratorio a + 5°C dopo alcuni giorni si seleziona una popolazione microbica costituita prevalentemente da Pseudomonadaceae (Ps. fluorescens, putida, fragi, putrefaciens, ecc) dotata di attività proteolitiche e/o lipolitiche. L'incubazione a +12°C consente invece lo sviluppo di batteri lattici quali Leuconostoc spp. e Streptococcus lactis che tendono a prevalere sulla restante microflora.Per la conta routinaria della microflora psicrotrofa il metodo più pratico sembra essere attualmente quello di Oliveira e Parmelee

Ricerche sulla microflora psicrotrofa del latte crudo / A. Galli, G. Ottogalli, L. Franzetti. - In: ANNALI DI MICROBIOLOGIA ED ENZIMOLOGIA. - ISSN 0003-4649. - 33:(1983), pp. 99-107.

Ricerche sulla microflora psicrotrofa del latte crudo

A. Galli
Primo
;
L. Franzetti
Ultimo
1983

Abstract

From the examination of 56 samples of fresh milk of the area around Milan we have drawn the following conclusions: the psychrotrophic microflora soon after sampling is mainly represented by Pseudomonadaceae, Enterobacteriaceae, Corynebacteriaceae and Micrococcaceae: in average its number is between 60-80% of the total count with hih deviation. If the sample s are left at 5°C, after few days (2-3), a microbial population represented by Pseudomonadaceae (Ps. fluorescens, putida, fragi, putrefaciens, ecc) with proteolytic and/or lipolytic activies tends to prevail; at 12°C the same happen for Leuconostoc sp. and Streptococcus lactis. For the routine count of the psychrotrophic bacteria the most pratical method seems of the present moment Oliveira and Parmelee
Dall'esame di 56 campioni di latte crudo fresco della Lombardia si è visto che la microflora è rappresentata soprattutto da batteri della famiglia delle Pseudomonadaceae, Enterobacteriaceae, Corynebacteriaceae e Micrococcaceae. Essa rappresenta in media il 60-80% dei microrganismi presenti sia pure con forti scarti dalla media. nella conservazione in laboratorio a + 5°C dopo alcuni giorni si seleziona una popolazione microbica costituita prevalentemente da Pseudomonadaceae (Ps. fluorescens, putida, fragi, putrefaciens, ecc) dotata di attività proteolitiche e/o lipolitiche. L'incubazione a +12°C consente invece lo sviluppo di batteri lattici quali Leuconostoc spp. e Streptococcus lactis che tendono a prevalere sulla restante microflora.Per la conta routinaria della microflora psicrotrofa il metodo più pratico sembra essere attualmente quello di Oliveira e Parmelee
Raw milk ; psychrotrophic microflora ; proteolytic activity
Settore AGR/16 - Microbiologia Agraria
1983
Article (author)
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